~ L’ADSP consultarà sobre la privatització de l’aigua el dia 25 de maig

L’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida consultarà sobre la privatització de l’aigua el dia 25 de maig

La votació s’emmarca en la iniciativa del Multireferèndum 2014

20140327_presentació_consulta

L’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida (ADSP) celebrarà el proper 25 de maig una consulta ciutadana sobre la gestió de l’aigua. El referèndum preguntarà a les lleidatanes i als lleidatans si volen que el servei d’abastiment d’aigua segueixi en mans d’una empresa privada o si, per contra, ha de tornar a ser propietat municipal. L’ADSP denuncia que la Paeria encara no ha activat la comissió de seguiment, a la qual es va comprometre durant la celebració de l’Audiència Pública el passat 14 de gener. Tampoc a respost a les consultes ciutadanes ni s’ha pronunciat a la proposta de celebrar la consulta sobre l’aigua des del propi ajuntament. Per aquest motiu, la plataforma ha decidit tirar endavant amb el referèndum de forma unilateral.

Aquesta consulta s’emmarca en la iniciativa del Multireferèndum 2014. El Multireferèndum ha escollit les Eleccions Europees per celebrar un referèndum ciutadà sobre les ILP que les administracions han tombat en els últims anys. El Multireferèndum i l’ASDP de Lleida han acordat que el document, que se sotmetrà a votació popular el dia 25 de maig, inclogui a Lleida una pregunta sobre la privatització de l’aigua.

Estat del servei d’abastiment i sanejament d’aigua a Lleida

Una Unió Temporal d’Empreses (UTE) gestiona actualment l’abastiment d’aigua i la depuradora de la ciutat. L’empresa adjudicatària és “Aigües de Lleida”, una UTE –formada per Aqualia, Gestión Integral del Agua SA i Fomento de Construcciones y Contratas SA–, que té la concessió del servei des del 1993. El 1996, la Paeria encarrega també a la mateixa UTE la gestió de la depuradora i el 2013 es renova el conveni per un total de deu anys més.

L’empresa concessionària ha incrementat 35% el rebut municipal de l’aigua. Aquesta xifra se suma a la pujada del 35% de l’any passat i a l’augment del 7,2% del cànon de l’aigua, aplicat per la Generalitat. En aquest sentit, el portaveu de l’ADSP, Josep Maria Jansà, assegura que aquest increment continuat en el preu fa evident que la privatització prima el benefici empresarial per davant de les finalitats socials d’un servei bàsic per a la ciutadania”. Jansà ha dit, a més, que “la privatització de qualsevol servei públic suposa aplicar als serveis públics una visió estrictament econòmica, oblidant la responsabilitat social que li pertoca”.

Per aquest motiu, l’ADSP aposta per remunicipalitzar els serveis privatitzats per la Paeria. Considera que tornar els serveis a mans públiques permetrà, d’una banda, controlar l’increment dels preus i, per l’altra, augmentar els ingressos municipals.

Exemples de remunicipalitzacions

Als Països Catalans, l’Ajuntament d’Alfés, després d’un llarg procés negociador, va trencar el gener d’aquest any amb l’empresa Aigües de Catalunya que era qui s’encarregava de la gestió de l’aigua al municipi. El consistori va aprovar així la remunicipalització de l’aigua al municipi.

Segons dades de la plataforma Aigua és Vida, algunes ciutats europees també han apostat per la remunicipalització dels serveis públics, en especial, de l’aigua. L’Ajuntament de París va substituir el 2010 les companyies privades per un servei municipal d’aigua. La ciutat va estalviar així al voltant de 35 milions d’euros el primer any i va reduir la tarifa en un 8%. Les concessions d’abastiment d’aigua de Bourdeus o Brest estan expirant i els seus ajuntaments han decidit seguir l’exemple de París.

El consistori de Prest, a Hongria, va decidir a finals del 2012 remunicipalitzar l’aigua. A Alemanya, la ciutat de Berlín ha tornat a mans públiques la gestió de l’aigua, seguint l’exemple de més de 170 municipis que, des del 2007, han remunicipalitzat aquest servei o el de l’electricitat. També Itàlia, en un referèndum constitucional, es va oposar a la privatització de la gestió de l’aigua.

Servei de premsa ADSP                                          Lleida, 27 de març del 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s