~ Primer judici contra deu voluntàries del Multireferèndum

LaDirecta:

Primer judici contra deu voluntàries que van participar en el Multireferèndum
EMMA ROCA / @EMMA_RCA | 06/06/2014 [la Directa]

El jutjat de Vic ha fixat per al 19 de juny el primer judici a voluntàries del Multireferèndum. En concret, deu persones de Vic, Manlleu i Tona seran jutjades per una presumpta falta de desobediència per haver-se mantingut fermes i no haver desmuntat la taula del Multireferèndum tal com els ordenaven els Mossos d’Esquadra.

El de Vic és el primer judici que s’ha fixat a voluntàries del Multireferèndum, la consulta sobre diferents qüestions impulsades per una plataforma de moviments socials el 25 de maig passat coincidint amb les eleccions europees. La Junta Electoral Central havia prohibit les consultes, però malgrat tot es van muntar igualment les meses electorals. A Osona n’hi havia quatre, dues a Vic, una a Manlleu i una a Tona.

A la denúncia presentada pels Mossos davant el jutjat es fa especial èmfasi en el fet que, tot i ser advertides de la possibilitat de ser denunciades per desobediència, les deu activistes que en aquell moment eren a les meses electorals del Multireferèndum van mantenir “una actitud passiva” i de forma “obstinada i tenaç” es van negar a desmuntar elles les taules, “ja que havien rebut ordres de tenir aquesta actitud envers la policia”. Al final, les taules van ser desmuntades pels Mossos d’Esquadra, que portaven l’ordre de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que es desmuntessin les taules del Multireferèndum.

Recurs davant el Tribunal Suprem pendent de resoldre

Malgrat la prohibició del Multireferèndum per part de la Junta Electoral Central, en considerar que podia afectar en la jornada electoral de les europees, al final es va optar per una acció de desobediència i es van acabar muntant més de 300 meses a tot Catalunya. Excepte algunes de la ciutat de Barcelona, que van estar muntades fins el vespre, la resta van ser desmuntades o bé pels propis Mossos o a instàncies d’aquests. Al matí es van aixecar actes on es feia constar la il·legalitat de les consultes en aquell dia, i a la tarda, vist que no s’havia desmuntat pràcticament cap taula, es va tornar a passar ja amb l’ordre que s’hi cessés l’activitat.

La Junta Electoral Central va prohibir el Multireferèndum després de consultar els partits polítics que es presentaven a les eleccions i que PP, PSOE, UPyD, Vox i Cilus s’hi mostressin en contra. La resolució també incloïa algunes consideracions més de caire polític. Entre altres, s’esmentava que entre els grups promotors del Multireferèndum hi havia la CUP.

El grup promotor del Multireferèndum va presentar un recurs davant el Tribunal Suprem, que encara està pendent de resoldre. El Suprem sí que va denegar l’anul·lació cautelar de la prohibició de la Junta Electoral a l’espera d’una resolució definitiva. La prohibició es va fer extensiva a les taules de vot anticipat del dia 24 de maig, jornada de reflexió de les eleccions europees. Aquell dia, però, les votacions en aquestes meses de vot anticipat es van fer sense cap incidència.

A mitja tarda, després que es desmuntessin per part de la policia la pràctica totalitat de les taules del Multireferèndum, el grup promotor va reobrir el vot electrònic que s’havia tancat el 16 de maig. El vot electrònic s’ha perllongat fins el 4 de juny i actualment s’està tancant la fase de recompte dels vots. El Multireferèndum plantejava quatre preguntes a tot Catalunya i tres més de caire local. En concret, preguntava sobre els transgènics, sobre l’impagament del deute il·legítim, de la convocatòria de referèndums sobre les ILPs tombades al Parlament i del control popular i democràtic de l’energia. A les comarques gironines es consultava sobre la MAT, al Camp de Tarragona sobre BCN World, i a Lleida, sobre la re-municipalització del servei d’aigua.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s