~ Justícia restaurativa

Justícia restaurativa

per promoure una altra manera d’entendre la justícia

http://restaurativa.cat/

Les pràctiques restauratives:

<p><a href=”http://vimeo.com/63320872″>Les Pràctiques Restauratives (català)</a> from <a href=”http://vimeo.com/user3014732″>Paco Alburquerque</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Què és la justícia restaurativa

La justícia restaurativa és una forma d’entendre la justícia, que es basa en el fet que el que s’anomena delicte, falta o ofensa, és en realitat un conflicte que principalment genera danys a les parts implicades i a les seves relacions i que això és més important que no pas que pugui tractar-se d’una infracció d’una norma o ofensa a l’Estat.

Per aquest motiu, la justícia restaurativa proposa, enlloc d‘afrontar-ho des de la lògica del càstig, que s’abordi a través d’un procés de comunicació entre les persones afectades. Aquest procés pot adoptar diverses formes, anomenades pràctiques restauratives. Aquestes pràctiques promouen que els protagonistes es puguin trobar per decidir com reparar els danys causats, tant a les persones com a les relacions i a l’entorn.

D’on sorgeix el nou web www.Restaurativa.cat

Som un grup de persones independents, algunes de nosaltres amb experiència formativa i professional relacionada amb els àmbits de la mediació i la justícia restaurativa; d’altres ens hi hem apropat a partir de la nostra inquietud respecte aquests temes i aprenent en base a l’interès que ens desperta aquesta activitat.

Els antecedents d’aquest projecte és remunten a la primavera del 2013, quan algunes de nosaltres vam formar el Grup de treball de justícia restaurativa amb suport de la Cooperativa Integral Catalana.

Que pretenem

* Donar a conèixer la justícia restaurativa a la ciutadania en general i estendre’n l’ús.

* Servir com a plataforma de divulgació d’informació, recursos i actualitat sobre la justícia restaurativa en un format accessible per a tothom.

* Promoure que l’accés als programes de justícia restaurativa sigui universal i generalitzat, és a dir, que qualsevol ciutadà hi pugui accedir.

* Fomentar unes polítiques de convivialitat centrades en els valors restauratius i apostar per una transició d’una cultura de la violència a una cultura de pau.

* Promoure el debat en totes les esferes socials, la necessitat de transformar el sistema penal actual per construir un sistema basat en el paradigma restauratiu. És a dir, un sistema on els comportaments sancionables, les mesures a adoptar i els processos per definir-les siguin coherents amb els valors restauratius.

Participa!

La iniciativa de restaurativa.cat està oberta a tothom que hi vulgui contribuir, ja sigui aportant articles, reflexions, noticies, convocatòries, sobre aquesta temàtica, ja sigui implicant-se en el grup de treball que la fa possible.

A curt termini ens agradaria poder dotar la pàgina de més continguts, tant de reflexió, com d’actualitat, i necessitarem més participació.

A partir d’aquí, ens agradaria fer crèixer el projecte, pas a pas, extenent una xarxa de professionals, persones expertes, activistes i ciutadanes, compromeses amb una altra manera d’entendre la justícia i amb voluntat de dur a terme juntes, els objectius plantejats.

Vols col·laborar? Escriu-nos al correu electrònic justiciarestaurativa@moviments.net

«(…) els conflictes són molt bons per a la societat, com el combustible que fa funcionar els sistemes socials. A les persones no se’ls ha de prendre els conflictes perquè si ho fas, els treus possibilitats de clarificar, de cristal·litzar valors i normes, totes elles funcions  importants. No obstant, hi ha moltes persones, especialment professionals, que estan decidits a expropiar els conflictes» (traducció pròpia).

[Christie, N. (1984) «Crime, pain and death», New Perspectives on Crime and Justice: Occasional Papers, Issue núm.1 p.1.]

Ben cordialment

http://www.restaurativa.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s