~ 72 casos d’exclusió sanitària, només la punta de l’iceberg

La PASUCat presenta un informe dos anys després del canvi de model sanitari

Què suposa la instrucció catalana 10/2012

En el moment de la publicació del Reial Decret Llei 16/2012, un conjunt de mesures que posaven punt final al sistema sanitari universal, el conseller Boi Ruiz va assegurar que, a Catalunya, es continuarien atenent les persones excloses pel decret estatal i va aprovar la Instrucció 10/2012. La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) ha advertit reiteradament que s’estan produint casos de desatenció i, en un informe que ha presentat avui, recull 72 casos d’exclusió sanitària registrats a 28 d’agost. Més de la meitat dels casos afecten  persones que es troben en situació administrativa regular. La Plataforma denuncia que l’exclusió afecta fins i tot als menors d’edat i que la facturació per l’assistència sanitària s’està convertint en la norma.

Els casos registrats, per a la PASCUCat, són només la punta de l’iceberg: “la manca d’informació i la vulnerabilitat en la qual es troba gran part de la població afectada fan que molts dels casos no es denunciïn per por o per desconeixement”, i a més, el qüestionari que utilitzen només està en dues llengües, fet que també pot dificultar el registre per a moltes persones. Per una banda, la Plataforma constata que la instrucció catalana exclou persones de la sanitat pública (veure infografia), però alhora denuncia que la normativa s’aplica de forma arbitrària i que sovint ni es compleix.

Més de la meitat dels casos d’exclusió registrats (el 54,17%) pertanyen a persones en situació administrativa regular i la major part d’aquestes incidències s’està registrant en ciutadans de la UE (41%) perquè no treballen a l’Estat espanyol i perquè no disposen de certificat acreditatiu del seu país conforme no poden exportar el dret sanitari. Però alhora, tot i que el mateix Reial Decret estatal especifica que “en tot cas, el estrangers menors de divuit anys rebran assistència sanitària en les mateixes condicions que els espanyols”, dels 72 casos registrats, 22 són menors d’edat. I no és l’únic incompliment de la instrucció.

L’informe constata que la facturació per l’assistència sanitària s’està convertint en la norma

La facturació per l’assistència sanitària s’està convertint en la norma (36%), i que de 26 incidències registrades, 22 s’han produït a urgències, una atenció que està garantida gratuïtament tant en la norma estatal, com en la catalana. No obstant, la primera fórmula d’exclusió, és la dissuasió sota amenaça de facturació o amb l’obligació de signar un compromís de pagament, fins i tot a menors d’edat i embarassades. Però també hi ha persones (l’11%) que tot i recórrer al centre sanitari, denuncien que se’ls ha denegat l’atenció.

Fa dos anys que la llei vincula l’atenció sanitària a la cotització de les treballadores. Es tracta d’un model caduc: el 1999, l’Estat va assumir totalment el finançament de l’assistència sanitària i es va suprimir l’aportació de cotitzacions socials. Per tant, actualment, el sistema nacional de salut es finança amb els impostos generals que paga tota la població, al marge de la situació administrativa o laboral. La Plataforma exigeix doncs que les ad

ministracions responsables posin en marxa les mesures necessàries per a acabar amb els casos d’exclusió i per tant, la modificació de la normativa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s