~ Defensors i detractors debaten conjuntament per primer cop sobre el nou Consorci Sanitari de Lleida i Pirineu

Marea Blanca anuncia un procés participatiu sobre l’ens gràcies a la recent aprovació de la Llei de consultes

Des de l’anunci de l’aprovació del projecte del Consorci Sanitari de Lleida, aquest ha estat marcat per la polèmica. Tot i la reiteració dels seus artífexs que el Sistema de Salut Integral Lleida (SIS) serà 100% públic i permetrà una millor gestió sanitària amb l’agrupació dels centres de salut de Lleida i Pirineu, són molts els que consideren que aquesta unificació sota un únic ens jurídic serà l’entrada directa de capital privat i, per tant, l’inici de la comercialització de la sanitat pública.

Per primer cop, defensors i detractors s’han reunit en una taula rodona organitzada pel Fòrum Republicà d’ERC per debatre sobre el nou sistema de gestió de la sanitat pública a Lleida. En el col·loqui hi han participat el doctor Jaume Capdevila, actual gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), així com representants de CiU, ERC, ICV, la CUP i l’assemblea popular Marea Blanca. No hi ha hagut cap representació per part del PSC. La trobada ha comptat amb la presència de prop d’un centenar d’assistents.Actualment, el SIS compta amb l’aprovació de l’ICS, GSS, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Per la seva banda, la Universitat de Lleida (UdL) va acordar crear una comissió per estudiar si hi participarà o no. Si finalment hi entra, el Consell de Govern del SIS estaria format per quatre representants de l’ICS, quatre de CatSalut, un de l’IRBLleida i un de la UdL.

El doctor Capdevila ha ressaltat els beneficis del nou Consorci tot remarcant que serà 100% públic, ja que els estatuts “impossibiliten la contractació privada”; ajudarà a impulsar l’assistència, la recerca i la docència, facilitarà la millora de les economies d’escala i evitarà els actuals “greus conflictes per aplicar la normativa a tot el territori”. Violant Cervera, diputada al Parlament per CiU, també ha parlat de la “gran oportunitat” per al territori.

Per la seva banda, la delegada de personal de l’Hospital Arnau de Vilanova i membre de Marea Blanca, Amparo Loren, ha exposat que no discuteix els beneficis de la reunificació dels centres sanitaris, sempre que aquests es mantinguin dins de l’ICS. “Des de l’any 2010 les polítiques han anat en detriment de l’ICS i els treballadors estan en unes condicions molt precàries”. A més, “no pot ser que això és creï només amb un acord de Govern”. Loren ha anunciat que, aprofitant l’aprovació de la Llei de consultes populars, han iniciat els tràmits per dur a terme un procés participatiu: “Els ciutadans han de poder expressar si volen o no un canvi de model sanitari”.

En la mateixa línia, Esther Sancho, portaveu de la CUP a Lleida, ha exposat que no estan d’acord en la forma consorciada pels “perills intrínsecs” de facilitar l’entrada a capital privat. Sancho ha remarcat que el Consorci s’ha aprovat d’esquena a l’opinió del poble i sense tenir en compte les 38.000 signatures en contra.  Opinió que també ha compartit Sara Vilà, diputada al Parlament per ICV: “No és un debat sobre eficàcia i eficiència, sinó ideològic. Suposa la pèrdua de control democràtic, ja que el que es faci ho decidiran entre els deu membres del Consell de Govern sense que passi pel Parlament”. Vilà ha exposat que el Consorci suposarà l’entrada a més casos de corrupció.

La postura més ambigua ha vingut de la mà d’Alba Vergès, diputada al Parlament per ERC, que no ha dit clarament si des del seu partit aproven l’ens jurídic. Tot i això, ha posat sobre la taula que des d’ERC presentaran mocions perquè es creïn comissions per intervenir en el projecte i aconseguir més transparència i augment de control. Sobre l’entrada de fons privats ha dit que no té por, perquè “Lleida no és atractiva per al capital privat”.

Properament es posaran a disposició pública els estatuts que regiran el nou Consorci abans de la seva aprovació definitiva, prevista durant el primer trimestre de 2015.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s