~ Remunicipalització de l’aigua a París

“El cas de París és una experiència d’èxit de la gestió pública de l’aigua”

Anne Le Strat, va ser la impulsora del projecte de remunicipalització del servei d’aigua a la capital francesa, que es va dur a terme l’any 2010. La ‘Directa’ ha parlat amb ella sobre aquest i altres temes relacionats amb la gestió de l’aigua
Anne Le Strat, membre del partit Les Verts fins al 2008, va ser una de les impulsores de la remunicipalització de l’aigua a París

Anne Le Strat (Lorient, 1968) va ser membre del partit francès Les Verts fins al 2008 i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de París de 2008 fins a l’abril de 2014, amb el govern del Partit Socialista (PS) de Bertrand Delanoë. Durant aquests anys, va ser la impulsora del projecte de remunicipalització del servei d’aigua a la capital francesa –que es va dur a terme l’any 2010– i es va convertir en la presidenta de l’empresa pública Eau de Paris.

Quatre anys després, aprofitem la seva assistència a les Jornades sobre Aigua i Democràcia, organitzades per la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua i l’European Water Mouvement, per entrevistar-la i analitzar amb perspectiva el procés i els resultats obtinguts en aquesta nova etapa.

Qui gestionava l’aigua a París abans de la recuperació del servei de l’any 2010?

Vam viure 25 anys de concessió del servei a tres empreses: una mixta (pública-privada), que s’encarregava de la producció, i dues privades, Suez i Veolia, que duien a terme la distribució i la facturació de l’aigua. En aquesta etapa, les empreses concessionàries mantenien una veritable opacitat financera i es va produir una pèrdua de coneixement tècnic del servei per part de l’administració, que tampoc no exercia cap control. Això va ser denunciat per nombrosos informes. Per aquest motiu, vam decidir recuperar la gestió pública de l’aigua, un projecte en el qual vam començar a treballar el 2001.

Com va ser el procés?

Va ser llarg. Primer, vam negociar abans de la fi del contracte amb Suez i Veolia i, el 2008, vam decidir que no renovaríem el contracte quan acabés el 2009. La remunicipalització del servei va ser un projecte del govern de Bertrand Delanöe (PS) que em vaig comprometre a dur a terme. Finalment, es va fer efectiu l’any 2010.

Quins obstacles vau trobar en aquest camí?

Va ser costós, perquè no tots els agents de la ciutat hi estaven a favor: tenien por del canvi després de tants anys i, a més, hi havia pressions polítiques. Una part dels sindicats, molt lligada a la Compagnie Génerale des Eaux (Veolia), també s’hi va oposar frontalment. A França, dins el món de l’aigua, hi ha una porositat considerable entre una part de la classe política i les grans companyies. Des del meu partit, Les Verts, em van donar suport, però, dins el PS, també hi va haver veus contràries.

“La baixada de preus es va acompanyar d’una política d’ajuda social per l’aigua. A París, no hi ha talls d’aigua”

Però vau tirar endavant la remunicipalització. En només un any de gestió pública, les tarifes van baixar un 8%. Aquest era l’objectiu principal?

Aturar l’augment dels preus era un dels objectius, sí. A la companyia pública Eau de Paris no teníem gaire informació i, per tant, no sabíem quin marge tindríem per fer aquesta reducció, ni tan sols si seria possible. Però vam comprovar que, amb la gestió pública, es produïa un estalvi econòmic important. La baixada de preus es va acompanyar d’una política d’ajuda social per l’aigua, és a dir, s’ofereixen ajudes per pagar els rebuts als sectors més desfavorits. A París, no hi ha talls d’aigua.

Creieu que aquesta experiència ha trencat amb el dogma de la ineficàcia de la gestió pública?

És cert que existeix aquest prejudici contra la gestió pública, però s’ha vist que aquesta modalitat és, com a mínim, igual d’eficaç que la privada o més. De fet, financerament, és més rendible perquè els guanys econòmics no surten de la xarxa, sinó que tot es reinverteix en la millora de la qualitat del servei. El cas de París és una experiència d’èxit que demostra que es pot dur a terme una gestió pública de l’aigua eficaç que, alhora, permeti mantenir un programa d’inversions ambiciós i fer innovacions tecnològiques.

Amb la nova etapa de gestió municipal, es crea l’Observatori Parisenc de l’Aigua, un nou òrgan de participació i transparència. Com funciona?

És un organisme obert a tota la ciutadania, amb associacions, sindicats, polítics, usuàries, etc. És un espai de debat i control dels assumptes relacionats amb l’abastament, la producció i la facturació del servei a la capital francesa. Tots els informes de gestió i documentació de l’empresa pública Eau de Paris es posen a disposició de l’observatori i, abans que el consistori prengui qualsevol decisió relacionada amb l’aigua, primer ha de passar per aquest espai. Està presidit per un representant dels usuaris o usuàries. En definitiva, és un espai perquè la ciutadania es reapropiï de les polítiques de l’aigua.

Quins són els reptes que cal assolir o consolidar quatre anys després de la recuperació del servei?

El nostre repte principal és demostrar que l’experiència és vàlida a llarg termini. Jo estic absolutament convençuda que la gestió pública funciona millor que la privada: si és possible a Paris, és possible en altres llocs. L’aigua és un recurs vital i fràgil, necessita polítiques de preservació durables, cal que totes les persones puguin tenir-hi accés i que es gestioni de manera democràtica. La recuperació de la gestió pública de l’aigua ha de ser una aposta forta. És una qüestió de voluntat política.

* Veieu el reportatge sobre gestió de l’aigua i remunicipalitzacions a l’Estirant del fil de la Directa en paper núm. 373, “La lluita per l’aigua”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s