~ “Falta molta autocrítica interna entre els polítics de Lleida”

Els Amics de la Lletja Observatori polític de contraposició al populisme de Lleida

« La política es fa des de tot arreu. Una cosa és fer política i l’altra, viure de la política »

« Hem de ser afables amb qui promet i no compleix? »

« Si una cosa funciona és la foto de denúncia »

SE7ACCENTS – Laia Dolcet28.12.2014 

UdL,9-N,manifestació,Rectorat,
Imatge d’Els Amics de la Lletja.
Els Amics de la Lletja pren referències de la creació del Palau de Congressos de la Llotja. Una obra considerada “faraònica” i gens mancada de polèmica. Des de la irrupció d’aquest avatar (a finals de 2010 a Facebook i el gener de 2011 a Twitter), sempre molt crític amb la gestió de la Paeria, no han parat de néixer nous personatges sota l’ampara de perfils anònims. Amb més o menys seguidors, avatars com Tocaweb, Furo ImPonent, Alice de Oz, Isinofos, V de Baches són un habitual del dia a dia a Twitter.Sota l’escut d’Els Amics de la Lletja, les persones que hi ha darrera afirmen que el 80% de les coses que publiquen provenen de qui els segueix: “Hi ha molta gent a Lleida farta d’aquest Ajuntament”. Quan els insinuem que són “covards” per resguardar-se sota l’aixopluc de l’anonimat, ens contesten que els “importa ben poc”, perquè “qui ho diu ho fa sempre des de l’empara d’uns interessos molt concrets. Persones que baden amb el qui mentre no volen veure el què”. Parlem del què, doncs.

Laia Dolcet. Els avatars sempre generen una curiositat innata per descobrir qui hi ha al darrera. Forma part d’alguna estratègia?
Els Amics de la Lletja. Estratègia? Opinar és estratègia? Per què hi ha gent a qui molesta que s’opini? L’estratègia que costa d’entendre és la de demanar a un avatar qui és però, per exemple, no exigir que tots els contractes menors de l’Ajuntament es facin públics. Quins serveis presta Deloitte a l’Ajuntament? A canvi de què? Preguntes que mai no responen! Senyors! Senyores! Que parlem de la gestió dels recursos públics: serveis i erari. I nosaltres no tenim cap responsabilitat en aquesta gestió.
L. D. Comentaris constructius o destructius?
A. LL. Hi ha de tot. Hem de ser afables amb qui promet i no compleix? Hem de ser afables amb qui obre l’interès públic als interessos privats amb carta blanca? Afables amb qui usa la gent gran com una màquina de fer vots a costa de promeses que no es poden complir? Ens hem de començar a creure que l’Administració pública i els seus serveis són més propietat nostra, de la gent, que no pas dels gestors polítics que temporalment s’asseuen a l’Administració. Ells marxaran, però la gent seguirà fent ús dels serveis públics. Això sí, quan se’n vagin, ja hauran dotat els seus interessos d’eines per fer negoci a costa del sector públic. La història està plena d’exemples de porta giratòria.
L. D. La majoria de càrrecs públics fan cas omís a les opinions anònimes. Haurien de menystenir-vos menys del que ho fan?
A. LL. És normal que en facin cas omís. Si un gestor polític es presenta com el garant dels serveis públics però, en realitat, practica el contrari del que predica, és normal que li molesti que hi hagi gent que li recordi la seva incoherència. O el tema del dret a decidir. El nostre objectiu en cap cas no és influir tendenciosament cap una banda o una altra. Preferim pensar que nosaltres donem unes petites eines que poden ajudar a pensar a la gent més lliurement al marge de l’aparell de propaganda institucional de l’Ajuntament.
L. D. Un polític ha d’estar a les xarxes socials?
A. LL. Si estar vol dir com en el cas d’alguns regidors de Lleida, bloquejant qualsevol persona que no els riu les gràcies, més val que es quedin a casa. El polític no només ha d’estar per ocupar una cadira i dedicar-se a la fotocràcia. Escolti, la seva única funció és alçar la mà durant les votacions en el sentit que mana el líder? Falta molta autocrítica interna entre els polítics de Lleida.
L. D. Què n’opineu de la gestió que fan els regidors de la Paeria de les xarxes?
A. LL. Nefasta. Ignoren molta gent, mentre es dediquen tot el dia a repiular-se les seves pròpies fotografies d’agitació i propaganda. I, a mesura que ens apropem a les municipals, anirà a pitjor.
L. D. La majoria de regidors diuen que s’ho gestionen ells mateixos. Necessiten algun assessor?
A. LL. Ja es nota que s’ho gestionen ells. Només cal recordar el regidor Peris preguntant a un periodista què s’havia fumat o Sara Mestres afirmant que se n’anava a vomitar després d’anunciar una aquelarre contra el mateix periodista. Un assessor els cal, però una mica de saber estar i educació pel càrrec i salari que perceben també els faria bona falta. Amb aquestes actituds, alguns regidors embruten les cadires del saló de plens, i no ens pot tremolar la mà a l’hora de denunciar-ho.
L. D. Digueu-me un referent per a vosaltres que ho faci bé. I algú que ho faci fatal.
A. LL. Un dels més grans és @elsomatent. Les seves piulades i el nivell de documentació associat són canyella fina. A l’Ajuntament, qui ha millorat i molt és la Marta Camps. Li escrius i et respon. Ara mateix, Camps és la regidora que té un millor saber estar a les xarxes. Això la dignifica en aquest punt, encara que les diferències ideològiques amb ella són considerables. Els pitjors, segurament, Sara Mestres i Joan Gómez.
L. D. Doneu-nos exemples de millores arran de les vostres crítiques.
A. LL. Si una cosa funciona és la foto de denúncia. Gent que ha insistit a l’Ajuntament queixant-se del mal estat d’un racó de la ciutat però no li han fet cas; ens ha enviat la foto i, un cop penjada, en pocs dies, problema solucionat.
L. D. Diuen que la política es combat des de la política. Com us definiríeu? Polítics?
A. LL. La política es fa des de tot arreu. Una cosa és fer política i l’altra, viure de la política. Aquells que pensen que la política només es pot exercir des de la poltrona s’equivoquen, i sembla que no han entès res del moment que vivim.
L. D. Algun dia coneixerem qui hi ha al darrera?
A. LL. A la gent què li importa, el continent o el contingut? Quedar-se fent el badoc amb el continent és la política vella.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s