~ Es tracta com una tarifa i ha de ser una taxa

La Paeria ha de compensar Aigües de Lleida si no apuja la tarifa als usuaris un 17%

SEGREcom

La pròrroga del contracte de la concessió del servei d’aigües a Aigües de Lleida per part de la Paeria, firmada el 2012, establia que la tarifa municipal havia d’augmentar un 12 per cent el 2015 i un 5% el 2016 (en tots dos casos més l’IPC), i obligava l’ajuntament a compensar la concessionària en el cas de no fer efectiva aquesta pujada, com ha passat de moment. Aquests increments se sumaven al de més del 60% ja aplicat entre el 2013 i el 2014, també tal com està fixat en aquest contracte, aprovat pel ple el juliol del 2012 amb els vots a favor del PSC (llavors amb majoria absoluta) i les abstencions de CiU i PP.

El document de la pròrroga inclou un cronograma de pujades de la tarifa durant els quatre primers anys, que a més de les esmentades per al 2015 i el 2016 eren del 38% i del 27% més l’IPC per al 2013 i el 2014, respectivament.

A partir del 2017, ja no preveu augments lineals, sinó que la tarifa ha de calcular-se en funció d’una complexa fórmula. I una altra de les clàusules estableix “un règim de compensació al concessionari per incompliment de l’ajuntament de l’obligació de modificar les tarifes per causes atribuïbles a aquest”.

Així doncs, assenyala que aquesta compensació es farà a través d’”una reducció dels compromisos adquirits [per Aigües de Lleida] al pla d’inversions […] o per qualsevol altre mitjà que s’aprovi a aquest efecte”. Precisament, l’equip de govern estudia actualment que la Paeria assumeixi directament el pagament a Aigües de Lleida de la quantitat que representaria la pujada de tarifes en lloc d’aplicar aquest augment als usuaris.

Així ho va assegurar a aquest diari l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, malgrat que va precisar que la solució final dependrà del resultat de les converses amb tots els altres grups municipals. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Mínguez, va assenyalar que estan analitzant “diversos escenaris” i que encara no han adoptat una decisió en aquest sentit. En principi, està previst que l’equip de govern porti aquesta qüestió al ple del mes de març.

La concessió a Aigües de Lleida (que forma part del grup FCC) va entrar en vigor l’any 1993 i finalitzava el 2018, però la Paeria la va prorrogar el 2012 fins a l’any 2037 argumentant necessitats de reequilibri economicofinancer del contracte, per mantenir el nivell de qualitat i assegurar noves inversions de millora del servei (vegeu el desglossament).

Pròrroga per eixugar un ‘dèficit’ de 40 milions i invertir-ne 15

Un dels grans motius pels quals la Paeria va prorrogar la concessió 19 anys és que el 2012 tenia pendents d’amortitzar inversions per un import de 40,5 milions que havien estat finançades per Aigües de Lleida. En un punt del contracte, l’ajuntament “reconeix actius pendents de liquidar amb Aigües de Lleida corresponents majoritàriament a l’amortització d’inversions dels últims anys”. D’altra banda, la pròrroga inclou un pla d’inversions a la xarxa per valor de 15 milions a executar per l’empresa durant els nou primers anys. Així doncs, el 2013 estaven previstes obres per un milió; el 2014, per 2,522 milions, igual que el 2015; i el 2016, per 1,877. La pujada tarifària havia de servir per finançar les amortitzacions pendents, aquestes inversions i la nova portada d’aigua de Santa Anna. Així, els ingressos anuals d’Aigües de Lleida havien de passar dels 10,07 milions del 2013 a 15,85 aquest any.

L’oposició a la Paeria qüestiona apujar un 17% la tarifa de l’aigua

L’equip de govern municipal ha començat a buscar suports per aprovar en el ple la pujada del 17% de la tarifa de l’aigua, que la Paeria va acordar amb la concessionària per als anys 2015 i 2016 en l’última pròrroga del contracte. Tanmateix, la major part de l’oposició no està per la feina. El president del grup de CiU, Toni Postius, va afirmar que “no veuen clara” la pujada i va reclamar que es revisi la repercussió d’obres previstes al contracte i del nou subministrament de Santa Anna, per veure “el que s’ha de pagar i per què”. La líder de C’s, Ángeles Ribes, va considerar que cal analitzar bé la qüestió ja que “cap alternativa és bona, o apugem els rebuts o ho assumim amb el pressupost municipal”. Més contundent es va mostrar Carles Vega (ERC), que va considerar la pujada “del tot inacceptable” i va demanar revisar el concepte mateix de la tarifa, perquè passi de preu públic a taxa. Així, es fixarà per ordenança, va afegir. Crida per Lleida també reclama convertir el pagament de l’aigua en una taxa, “de manera que només podria incloure’s el cost del servei i no altres conceptes Per part del PP, Joan Vilella va explicar que no estan d’acord amb la pujada i va recordar que un 12% havia d’aplicar-se el 2015 “i no es va fer per motius electorals”. “No ens pot demanar suport a la resta de grups per aprovar-ho ara”, va censurar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s